Рецепти

Естонська кухня: Мульгикапсад (Mulgikapsad) — капуста мульков

Сьогодні буде «Мульгикапсад». Ідеальне блюдо як символ естонської кухні. Правда не саме фотогеничное.

У перекладі з естонської «мульгикапсад» означає — «капуста мульков». У складі — кисла капуста, перловка і свинина. «Смак спицифисский!».

Не всякий НЕэстоноземелец наважиться це з’їсти, і не кожен сміливець здатний потім всю цю мульгикапсад переварити. Тим не менше, сьогодні в багатьох сім’ях мульгикапсад продовжують із задоволенням готувати і в туристичних місцях можна часто зустріти це блюдо. Нинішні виробники консервованого мульгикапсад в банках, естонське підприємство Salvest повідомляє, що найкращі продажу мульгикапсад можна очікувати в холодну зиму або в погану погоду Мульгимаа (Mulgimaa) — це регіон південно-східній Естонії, де проживають люди-мульги.

Раніше селяни з Мульгимаа були досить заможними. У зв’язку з цим колишні господарі цих селян, коли ті були кріпаками, із заздрості до заможності, намагалися, як зараз кажуть, пропагувати, що слово «мульги» запозичене з латиської, де «mulkis» означає дурень. Втім, зараз вже ніякого такого сенсу в слові mulgi ніхто не шукає, проте дуже часто мульк виявляється персонажем естонських анекдотів.

Наприклад, такого, як нижче. Анекдот про мульковЕдет мульк по шосе і бачить, що хтось стоїть і голосує на узбіччі. Мульк знижує швидкість, відкриває вікно і кричить голосуючому: купи собі машину! Естонська гумор досить специфічний, не так? Навіщо так багато передісторії? Можна вважати це попередженням, оскільки можливо, що більше ніхто, крім естонців, нічого подібного не їсть з-за вельми специфічного смаку, який досягається тривалим гасінням, в результаті якого фактура страви стає трохи кремоподібній.

Рецепт мульгикапсад (mulgikapsad)Рецепт загальний, оскільки слід мати на увазі, що в кожній родині мульгикапсад роблять по-своєму, як у українців борщ):1 кг квашеної капусты500 г жирної свинини (можна брати солонину, але тоді потрібно промивати капусту, якщо вона дуже солона)1 стакан перлової або ячної крупи (в Естонії ви майже завжди зустрінете мульгикапсад з перловою крупою)2 луковицы500-600 г водысоль, перець, сахарОбжаренный цибулю, капусту, м’ясо і крупу покласти в посуд, зверху покласти попередньо промиту крупу. Залити водою і тушкувати на слабкому вогні під кришкою до готовності. Заправити сіллю і цукром.

Подавати з відвареною картоплею і, на Різдво наприклад, з кров’яною ковбасою і брусничним джемом.У різний варіантах мульгикапсад можуть бути лавровий лист, кмин та інші спеції, які на вашу думку поліпшать смак цього блюда і адаптує його до вас.Нижче рецепт «Капусти «Мульги» з книги Сільвії Кальвик «Естонська кухня», видавництво «Періодика», Таллін 1984 року.
Вперше ця книга вийшла на естонській мові в 1981 році у видавництві «Valgus».

Related posts

Leave a Comment